Is er gevaar?
Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.
Spoed of crisis contact
Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.
Bel met Veilig Thuis 0800-2000
Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.
Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:
In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.
Na het plegen van een strafbaar feit kan een kind de maatregel Toezicht & Begeleiding opgelegd krijgen. Dit is een reclasseringsmaatregel. Het kind wordt dan aangemeld bij de jeugdreclassering en krijgt begeleiding van een medewerker van SAVE Jeugdbescherming.
De begeleiding kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Dit is grotendeels afhankelijk van wat het beste werkt voor het kind. Om dat uit te zoeken, kijkt de medewerker SAVE eerst naar de reden waarom het kind een strafbaar feit heeft gepleegd. De medewerker SAVE doet dit samen met het kind en zijn of haar ouders.
Ook kijkt de medewerker SAVE of er problemen zijn, bijvoorbeeld op het werk van het kind, op school of thuis. Maar ook bijvoorbeeld met vrienden, alcohol- en drugsgebruik of de manier waarop het kind de dag doorbrengt. De medewerker gaat in gesprek met familie, school en/of werk, of bijvoorbeeld de wijkagent. Samen met het kind en de ouders bekijkt de medewerker van SAVE vervolgens hoe verdere problemen voorkomen kunnen worden en wat er moet veranderen.
Het medewerker SAVE stelt samen met de ouders en het kind een plan op. Hierin wordt beschreven wat de huidige situatie is en wat er moet veranderen. Samen stellen ze doelen en maken ze afspraken om ervoor te zorgen dat het kind deze doelen bereikt.
Het kind heeft regelmatig gesprekken met de medewerker SAVE. De medewerker SAVE ondersteunt het kind bij het vinden van onderwijs of werk. Ook helpt de medewerker bij het regelen van financiële zaken of andere zaken die geregeld moeten worden. Als er extra hulp of behandeling nodig is, kunnen de ouders dit samen met de medewerker SAVE regelen.
Het kind moet zich houden aan alle afspraken die zijn gemaakt. De medewerker SAVE controleert dit streng. De medewerker kan de ouders en bijvoorbeeld de leerkracht of de werkgever van het kind vragen om hierbij te helpen.
De medewerker SAVE is verplicht om aan Justitie te rapporteren hoe het met het kind gaat en of hij of zij zich aan de afspraken houdt. Als het kind zich niet aan de afspraken houdt, heeft dat invloed op de straf die zal worden opgelegd of de (voorwaardelijke) straf die al is opgelegd.
Er zijn verschillende vormen van de maatregel Toezicht & Begeleiding. De medewerker SAVE bespreekt met de ouders hoe lang de maatregel voor het kind zal duren, hoe het verdere straftraject er uitziet en wat er gebeurt als het kind zich niet aan de afspraken houdt.
Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.