Is er gevaar?
Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.
Spoed of crisis contact
Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.
Bel met Veilig Thuis 0800-2000
Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.
Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:
In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.
Er zijn zorgen over de veiligheid en de ontwikkeling van een kind. Misschien zijn deze zorgen ernstig en/of bestaan ze al langere tijd. Dan kan een Jeugdbeschermingstafel worden georganiseerd om deze zorgen met de ouders te bespreken.
De belangrijkste reden om een Jeugdbeschermingstafel te organiseren is omdat de zorgen niet (voldoende) afnemen.
SAVE Jeugdbescherming organiseert de Jeugdbeschermingstafel. De Jeugdbeschermingstafel is een overleg met de ouders, het kind (als hij of zij 12 jaar of ouder is) en andere betrokkenen.
Tijdens de bijeenkomst wordt samen met de ouders gekeken naar mogelijkheden om de situatie te veranderen. Misschien zijn er mogelijkheden die nog niet voldoende zijn verkend.
SAVE Jeugdbescherming nodigt ook de Raad voor de Kinderbescherming uit voor het overleg. Tijdens het overleg kan besloten worden dat de Raad voor de Kinderbescherming een onderzoek gaat doen. In het onderzoek bekijkt de Raad voor de Kinderbescherming of er verplichte hulp nodig is om verandering te bereiken en de zorgen te verminderen. Als dat het geval is, zal de Raad voor de Kinderbescherming de kinderrechter verzoeken een maatregel van kinderbescherming op te leggen. Het is daarom belangrijk dat de ouders bij het overleg aanwezig zijn.
Al deze mensen hebben dezelfde informatie gehad over de zorgen over het gezin. Met deze informatie kunnen zij zich voorbereiden op het overleg.
Hulpverleners en vertrouwenspersonen kunnen alleen aansluiten of informatie ontvangen als de ouders en het kind (van 12 jaar en ouder) daarmee instemmen.
De medewerker SAVE spreekt apart met het kind voordat het overleg begint. Dit kan zijn om uit te leggen wat het kind van het overleg kan verwachten. Of om zijn/haar mening te horen, als het kind niet bij het overleg aanwezig wil zijn.
Tijdens het overleg zal de medewerker SAVE vertellen waar hij of zij zich zorgen over maakt en wat hij of zij denkt dat er nodig is. De mening van de ouders en het kind is ook erg belangrijk. Zij kunnen aangeven hoe zij de huidige situatie zien en wat zij denken dat nodig is voor de toekomst.
Nadat iedereen zijn verhaal heeft kunnen doen, vertelt de medewerker SAVE wat hij of zij gaat doen. Ook worden er afspraken gemaakt over wat er nodig is en wat iedereen moet doen.
Het overleg duurt ongeveer een uur.
De beslissing en de gemaakte afspraken worden naar het gezin gestuurd.
De informatie over de melding en de gemaakte afspraken worden bewaard in het dossier van het gezin bij SAVE Jeugdbescherming.
Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.