Is er gevaar?
Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.
Spoed of crisis contact
Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.
Bel met Veilig Thuis 0800-2000
Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.
Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:
In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.
Wanneer een kind al eerder met justitie in aanraking is geweest en een ernstig strafbaar feit heeft gepleegd, kan de kinderrechter het kind zes maanden ITB-PLUS opleggen. In plaats van een gevangenisstraf komt het kind onder toezicht te staan van een jeugdreclasseringswerker van SAVE Jeugdbescherming. Deze medewerker houdt gedurende zes maanden streng toezicht en controle op het kind en werkt samen met politie en justitie.
Voordat de begeleiding begint, gaat de medewerker SAVE na of het kind en de ouders voldoende gemotiveerd zijn om mee te werken. Als zij hiertoe besloten hebben, stelt de medewerker een plan van aanpak op en wordt het kind gevraagd dit te ondertekenen.
De begeleiding vindt plaats in drie fasen. Als het kind zich aan de afspraken houdt en alles volgens plan verloopt, krijgt het kind geleidelijk meer vrijheid.
In de eerste maand zal het kind een strikt weekrooster hebben en geen vrijheden. Het is niet toegestaan van het weekrooster af te wijken. De ouders, de politie en de school zijn op de hoogte van het weekrooster. Het is niet toegestaan om drugs en alcohol te gebruiken tijdens het ITB-traject. Hiervoor zullen urinecontroles worden uitgevoerd. Verder is het kind verplicht om naar school of werk te gaan.
De medewerker SAVE zal intensief controleren of het kind zich aan de afspraken houdt. Dit betekent dat de politie ook ’s nachts kan komen om het kind te controleren. Het kind is verplicht om te allen tijde bereikbaar en controleerbaar te zijn. Ook de ouders spelen hierin een rol en moeten bijzonderheden melden aan de medewerker SAVE.
In de maanden daarna krijgt het kind geleidelijk meer vrijheid. De ouders werken samen met hun kind aan de afgesproken doelen. Bijvoorbeeld: het behalen van een diploma en het vinden van een baan, het beter leren omgaan met boosheid en het verbeteren van de relatie tussen kind en ouders. Soms krijgen de ouders en hun kind hulp van een andere hulpverlener. Als het nodig is, worden de ouders ondersteund bij het terugnemen van hun gezag. Regelmatig wordt besproken hoe het gaat. De medewerker SAVE praat hierover met het kind, maar ook met zijn/haar ouders, de politie, mentor en/of werkgever.
Na deze intensieve periode volgt het kind nog anderhalf jaar het gewone programma van de jeugdreclassering.
ITB-PLUS is niet vrijblijvend. Het kind is verplicht zich aan alle afspraken te houden. Doet hij of zij dat niet, dan krijgt het kind geen nieuwe vrijheden of worden zijn/haar vrijheden ingetrokken. Bovendien krijgt het kind een officiële waarschuwing van de medewerker SAVE of van de officier van justitie. Het kind krijgt nog één kans. Als hij/zij daarna nog een overtreding begaat, stopt het ITB-traject. Dit betekent dat de rechter de situatie opnieuw zal beoordelen en een andere straf zal opleggen.
Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.