Is er gevaar?
Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.
Spoed of crisis contact
Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.
Bel met Veilig Thuis 0800-2000
Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.
Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:
In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.
Wanneer de opvoed- en opgroeiproblemen van een kind ernstig genoeg zijn, is het mogelijk dat er een ‘machtiging gesloten plaatsing’ wordt aangevraagd bij de kinderrechter. Met deze machtiging geeft de kinderrechter opdracht om het kind op te nemen en te behandelen in een JeugdzorgPlus instelling. Wat gebeurt er dan?
JeugdzorgPlus is een vorm van zorg en géén straf. Met de ‘machtiging gesloten plaatsing’ verblijft het kind in de JeugdzorgPlus instelling en wordt daar behandeld voor de problemen die er zijn. De behandeling is bedoeld om de situatie van het kind te stabiliseren en een einde te maken aan een eventuele crisissituatie.
Het kind woont tijdens de behandeling in de instelling en kan daar niet zomaar uit. Daarom wordt JeugdzorgPlus ook wel ‘gesloten jeugdzorg’ genoemd. Bij de instelling waar het kind wordt behandeld, kan de deur letterlijk op slot. Dit gebeurt omdat het kind zich niet kan terugtrekken uit de behandeling en plaatsing. Deze tijdelijke beperking van de vrijheid van het kind is de enige manier om de problemen aan te pakken.
Voor elk kind wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Hierin staat beschreven wat het kind nodig heeft aan behandeling. Hoe de behandeling eruit ziet, hangt af van de problemen die er zijn en het gedrag van het kind. In de behandeling wordt altijd gewerkt aan de toekomst van het kind. Er is aandacht voor een dagbesteding in de vorm van bijvoorbeeld een opleiding of werk. Ook wordt goed gekeken naar welke hulp en begeleiding nodig is als de behandeling in de gesloten jeugdzorg is afgerond.
De behandeling van het kind begint met behandeling in een gesloten setting. Het kind heeft weinig tot geen vrijheid. Beperkende maatregelen, zoals afzondering of het beperken van telefoonverkeer, kunnen onderdeel zijn van de behandeling. In de behandeling wordt zo snel mogelijk geoefend met het geven van meer vrijheid aan het kind in de vorm van (on)begeleid verlof.
Als de behandeling goed verloopt, zal het kind steeds meer vrijheden krijgen. Als het zo goed gaat dat het kind niet meer in een gesloten setting behandeld hoeft te worden, kan de ‘machtiging gesloten plaatsing’ worden opgeschort.
Maar indien nodig, zolang de machtiging geldig is, kunnen de vrijheden ook worden ingetrokken. Het kind zal dan opnieuw in een gesloten setting worden behandeld.
De ouders en naasten van het kind worden nauw betrokken bij de behandeling.
Elke JeugdzorgPlus instelling heeft regels opgesteld over bijvoorbeeld het ontvangen van bezoek en verlofregelingen. Deze regels zijn op te vragen bij de instelling waar het kind geplaatst wordt.
Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.