Is er gevaar?
Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.
Spoed of crisis contact
Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.
Bel met Veilig Thuis 0800-2000
Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.
Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:
In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.
Wanneer een kind een ernstig delict heeft gepleegd of al vaker een strafbaar feit heeft begaan, kan het kind worden onderworpen aan een persoonlijkheidsonderzoek (PO). Uit de uitslag kan blijken dat er sprake is van een gedragsprobleem en problemen op andere gebieden. De kinderrechter kan dan een gedragsbeïnvloedende maatregel opleggen. Dit is een zware strafmaatregel.
De gedragsbeïnvloedende maatregel betekent dat het kind moet worden behandeld voor de gedragsproblemen die er zijn. Het kind gaat bijvoorbeeld leren omgaan met agressie en leren zichzelf te beheersen. Of het kind gaat leren discipline te ontwikkelen of respect te tonen. Het kind moet dus werken aan zijn of haar sociale vaardigheden.
De behandeling die het kind krijgt is maatwerk en is gericht op de gedragsproblemen die er zijn. Daarom zal het kind vaak gesprekken hebben met een psycholoog. Daarnaast krijgen ook de ouders hulp, bijvoorbeeld opvoedingsondersteuning. Deze aanpak moet het gedrag van het kind corrigeren en ervoor zorgen dat hij of zij niet opnieuw dezelfde fouten maakt.
Omdat het kind is aangemeld bij de jeugdreclassering, zal een medewerker van SAVE Jeugdbescherming het kind en de ouders begeleiden.
Samen met de medewerker SAVE maken het kind en de ouders afspraken en stellen zij doelen op. Deze begeleiding is intensief. De medewerker zal streng controleren of het kind zich aan de afspraken houdt. Het gebruik van drugs en alcohol is niet toegestaan. Hiervoor zullen urinemonsters worden genomen. Ook moet het kind te allen tijde bereikbaar en controleerbaar zijn. Dit betekent dat de politie ’s nachts kan komen om het kind te controleren.
Het kind zal een strikt weekrooster hebben en geen vrijheden. Daarbij is het kind verplicht om naar school of werk te gaan. Ook de ouders werken mee om de doelen te bereiken. Bijvoorbeeld: het behalen van een diploma, het vinden van een baan, beter omgaan met boosheid of het verbeteren van de relatie tussen kind en ouders.
De medewerker van SAVE bespreekt regelmatig met het kind en de ouders hoe het gaat. Ook bespreekt de medewerker dit met de politie, de mentor en/of werkgever van het kind.
Het kind is verplicht zich aan alle afspraken te houden. De medewerker SAVE zal dit streng controleren. Als het kind zich niet aan de afspraken houdt of de behandelingen niet bijwoont, meldt de medewerker SAVE dit aan de rechter.
De rechter bepaalt dan welke straf het kind krijgt. Dit kan onvoorwaardelijke jeugddetentie zijn. Het kind moet dan naar de gevangenis.
De gedragsbeïnvloedende maatregel duurt maximaal een jaar en kan verlengd worden.
Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.