Is er gevaar?
Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.
Spoed of crisis contact
Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.
Bel met Veilig Thuis 0800-2000
Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.
Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:
In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.
Ouderschap brengt veel mooie momenten met zich mee. Maar soms kunnen omstandigheden het ingewikkeld maken. Spanningen stapelen zich op, ruzies lijken geen einde te kennen of er zijn constante financiële zorgen. Wat als het allemaal te veel wordt en je het gevoel hebt dat je de grip verliest? Hoe zorg je ervoor dat je kind veilig kan opgroeien en dat jullie als gezin weer vooruit kunnen? Dan zijn er professionals die je kunnen helpen. Zoals Lise-Marije van Houten, jeugdbeschermer bij SAVE Jeugdbescherming, en Lars Bekkers, specialistisch gezinsbegeleider bij stichting ROOZ.
Samen met ouders kijken zij hoe het gezin weer op een gezonde manier verder kan. Niet door alles over te nemen, maar door te helpen de uitdagingen te overwinnen en ouders weer de regie terug te geven. Maar wat doen Lise-Marije en Lars precies? Wat kun je als (pleeg)ouder van hen verwachten?
Je bent niet de controleur die alles overneemt
Het werk van een jeugdbeschermer wordt vaak verkeerd begrepen, vertelt Lise-Marije. “Veel mensen denken dat we komen om te controleren of alles wel goed gaat, maar daar gaat het niet om. Het draait voor mij om één ding: de veiligheid van kinderen.” Ze legt uit dat veiligheid niet alleen fysiek is, maar ook emotioneel en mentaal.
“Vaak willen ouders wel, maar ze lopen vast door omstandigheden. Mijn taak is om samen met hen te kijken naar wat er nodig is om die veiligheid te waarborgen.” Soms betekent dat pittige gesprekken voeren, bijvoorbeeld in situaties van huiselijk geweld of als ouders niet meer samen tot goede afspraken kunnen komen na een scheiding. “Ouders helpen om de regie terug te krijgen, dát is waar we het voor doen.”
De gezinsbegeleider: handvatten voor de toekomst
Lars is specialistisch gezinsbegeleider en werkt in de praktijk direct met gezinnen. “Ik kijk naar wat ouders nodig hebben om sterker in hun schoenen te staan. Als zij weer overzicht en structuur krijgen, voelen kinderen dat meteen.” Lars benadrukt dat veel problemen ontstaan omdat ouders zichzelf kwijt zijn geraakt. “We coachen vaak de ouders en het netwerk om een kind te begeleiden, in plaats van alles op het kind te richten.”
Zijn aanpak is altijd maatwerk. “Soms begin je klein, bijvoorbeeld met een gesprek tijdens een wandeling. Elk stapje vooruit telt.” Lars heeft geleerd dat je niet alles kunt oplossen. “Sommige dingen horen bij het leven. Mijn werk draait erom mensen te helpen daarmee om te gaan, zodat ze weer verder kunnen.”
De sleutel tot succes
Lise-Marije en Lars vullen elkaar aan in hun werk. Lise-Marije neemt besluiten over wat nodig is voor de veiligheid van het kind, terwijl Lars in het gezin praktische ondersteuning biedt. “Ik kijk vanuit de afstand naar de grotere lijnen”, zegt Lise-Marije. “Maar Lars is wekelijks bij de gezinnen en ziet daardoor dingen die ik misschien mis. Die inzichten zijn onmisbaar.”
Lars voegt toe dat “het helpt dat Lise-Marije de moeilijke beslissingen neemt. En, dat ik ruimte krijg om in het gezin praktisch mee te denken. Dat maakt het contact met ouders zachter en constructiever. Een jeugdbeschermer kan bijvoorbeeld voorwaarden stellen, zoals het regelen van een veilige plek voor een kind of afspraken maken over hoe ouders spanningen kunnen verminderen. De gezinsbegeleider helpt vervolgens om dit praktisch te maken. Denk aan het begeleiden van gesprekken tussen ouders of het bieden van handvatten om het dagelijks leven in betere banen te leiden.”
Beide benadrukken hoe belangrijk goede communicatie is. “We stemmen continu af”, zegt Lise-Marije. “Onze samenwerking is gebaseerd op vertrouwen en eerlijkheid. Dat betekent ook kritisch naar elkaar zijn, maar altijd met het belang van het kind voorop.”
Goed genoeg is vaak al heel waardevol
Een belangrijke uitdaging in het werk is het stellen van realistische verwachtingen. “Je wilt dat kinderen de beste kansen krijgen,” vertelt Lars, “maar sommige situaties veranderen niet zomaar. Dan is ‘goed genoeg’ een enorme stap vooruit.” Lise-Marije knikt instemmend. “Bij een scheiding wil je bijvoorbeeld het liefst dat kinderen niets meekrijgen van de spanningen. Maar perfectie bestaat niet. Het belangrijkste is dat er weer rust en veiligheid komt.”
“Het mooiste moment? Als we niet meer nodig zijn”
Hulp accepteren kan voor ouders moeilijk zijn, maar Lise-Marije en Lars zien vaak dat gezinnen uiteindelijk sterker uit het proces komen. “Het mooiste moment is wanneer ouders zeggen ‘we kunnen het weer zelf.’ Dat is waar we het voor doen”, zegt Lise-Marije. Lars sluit zich daarbij aan. “Het draait om vertrouwen herstellen en gezinnen helpen om op eigen kracht verder te kunnen.”
Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: kinderen een veilige plek bieden om op te groeien.
Conclusie
Dit artikel schetst een inkijkje in hoe jeugdbeschermers en andere professionals zoals gezinsbegeleiders samenwerken. Misschien vraag je je af: wat als ik zelf vastloop? Professionals zoals Lise-Marije en Lars staan dan klaar om je te helpen. Niet om te veroordelen, maar om samen met jou te zorgen dat je gezin weer vooruit kan. Want ouderschap is niet altijd makkelijk.
Heb jij zelf behoefte aan hulp of advies? In elke gemeente zijn er jeugdteams (soms ‘buurtteam’, ‘wijkteam’ of ‘lokale team’ genoemd) die laagdrempelig ondersteuning bieden. Voor meer informatie kun je terecht op bijvoorbeeld buurtteamsutrecht.nl (Utrecht) of socialekaartflevoland.nl (Flevoland). Zoek je een jeugdteam in een andere stad of regio? Zoek dan op “jeugdteam” en de naam van de stad in een zoekmachine zoals Google.
Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.