Is er gevaar?
Is er een levensbedreigend gevaar? Bel dan onmiddellijk 112.
Spoed of crisis contact
Dreigt een situatie thuis of elders uit de hand te lopen en ben je geen cliënt van SAVE Jeugdbescherming? Bel dan Veilig Thuis.
Bel met Veilig Thuis 0800-2000
Ben je cliënt bij SAVE Jeugdbescherming, dan bel je tijdens kantooruren (tussen 08.30 en 17.00 uur) met de medewerker SAVE die jou is toegewezen.
Buiten kantooruren bel je met het onderstaande nummer:
In de provincie Flevoland: bel 088 – 996 3000.
In de provincie Utrecht: bel 0800- 2000.
De Raad voor de Kinderbescherming kan opdracht geven om de haalbaarheid van een gedragsbeïnvloedende maatregel te onderzoeken. Dit wordt een haalbaarheidsonderzoek genoemd.
De Raad voor de Kinderbescherming stelt doelen vast waaraan een kind, samen met zijn of haar ouders, moet werken om te voorkomen dat hij of zij opnieuw een delict pleegt. Tijdens het haalbaarheidsonderzoek bekijkt een medewerker van SAVE Jeugdbescherming of het kind bereid is mee te werken aan het bereiken van deze doelen en het uitvoeren van een gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM).
Hiervoor zal de medewerker SAVE een aantal gesprekken voeren met het kind en met de ouders. Tijdens deze gesprekken legt de medewerker uit wat een gedragsbeïnvloedende maatregel inhoudt. De medewerker SAVE kan de ouders ook vragen om met hun kind een gesprek te hebben bij een zorgaanbieder (bijvoorbeeld De Waag).
Na afloop van de zittingen stelt de medewerker SAVE een haalbaarheidsrapport op. Tijdens de rechtszitting vraagt de Raad voor de Kinderbescherming de rechter om een gedragsbeïnvloedende maatregel. Het haalbaarheidsonderzoek wordt besproken. Als het kind schuldig wordt bevonden, bepaalt de rechter of het kind een gedragsbeïnvloedende maatregel of een andere straf zal krijgen.
Het werkt in het voordeel van het kind als hij of zij en zijn/haar ouders meewerken aan het haalbaarheidsonderzoek. De medewerker SAVE informeert de rechter over hun houding en gedrag tijdens het onderzoek. De rechter zal hiermee rekening houden bij het bepalen van de straf voor het kind.
Werken ze mee aan het onderzoek? Dan krijgt het kind een plan op maat om te werken aan zijn/haar eigen toekomst.
Werken ze niet mee? Dan hebben zij ook weinig invloed op wat de rechter zal beslissen. De rechter kan alsnog besluiten om een gedragsbeïnvloedende maatregel op te leggen. Niet meewerken betekent dus niet dat het kind geen gedragsbeïnvloedende maatregel krijgt.
Blijf op de hoogte van al ons laatste nieuws! Meld je aan voor onze nieuwsbrief.